понеделник, 12 януари 2015 г.

Саниране на панелни сгради

Саниране на панелни сгради по програма " Енергийна ефективност"

През 2015 г. се очаква бум на саниране на панелни сгради и създаване на Фонд за енергийна ефективност на жилищните сгради. От няколко години собственици на панелни жилища се опитват да санират сградите в които живеят с помощта на европейски програми, но пред тях стоят административни пречки които правят санирането невъзможно. 
Как да кандидатстваме за средства за саниране ?  
По предстоящите Европейски програми за саниране трябва да се знае че предимство имат панелните сгради. Кандидатстването ще става чрез общините, които правят регистър на панелните сгради находящи се на територията на съответната община. Експерти ще съдействат при подготвяне на необходимите документи за извършване на проект за определяне на необходимото финансиране. Финансирането е 100 %. От своя страна собствениците на блока, по Закона за етажната собственост е необходимо свикване на общо събрание, създаване на асоциация и съгласие от всички собственици за саниране на сградата от общината. С оглед на отстранените административни пречки, процедурата е улеснена и санирането на панелките ще бъде факт.
Какво представлява саниране на сграда ?     
Целта на санирането е намаляване на потреблението на енергия, като се извършва цялостна външна изолация на сградата, смяна на дограмата, ремонтиране на общи части, покриви и конструкция. След извършеното саниране, панелните сгради ще бъдат едно по добро място за живеене, а външния им вид ще имат придонеси за една по-красива София. Предимство при избор за саниране имат големите сгради и всяка санирана сграда ще получи технически паспорт.
Как се постига "сграда с почти нулево потребление на енергия" ? 
За постигане на стандарт "сграда с почти нулево потребление" проекта за обновяване на сградата трябва да е цялостен. Основната цел е постигане на нов стандарт с използване на компоненти за пасивните сгради. Проекта може да се изпълнява и поетапно, важното е придържане към правилата за пасивните къщи. Първия етап е полагане на външна топлоизолация с дебелина от 25 см., смяна на старата дограмата с нова трислойна дървена дограма, изграждане на вентилационна система. Така вложените инвестиции водят до енергийни спестявания, сградата е променена до постигане на изискванията по новите стандарти.

Няма коментари:

Публикуване на коментар